Dat onze Sint-Amandskerk op de Markt tot een van de meest herkenbare en monumentale kerken van Geel behoort, behoeft geen betoog. Uit het meest recente verslag van Monumentenwacht blijkt echter dat er een ongewenste aanwezigheid van klopkever, zwam- en overige insectaantasting is in het houten interieur. Actie nemen om blijvende schade te voorkomen is noodzakelijk.

Daarom zal een restauratie, die aanvangt in 2021, verschillende werken omvatten zoals zwam- en houtwormbehandeling, injectie tegen opstijgend vocht, herstelling van bepleistering, schilderwerk, vloeren en treden.

Daarnaast zullen ook schilderijen, beelden, houten en stenen meubilair worden gerestaureerd en het nodige schrijn- en timmerwerk gebeuren. Tot slot zal ook de elektrische installatie aan de nodige werken worden onderworpen.

Bevoegde schepen Ben Van Looveren is tevreden dat de restauratie dit jaar nog zijn aanvang kent: “De kerk van Sint-Amands is een beschermd gebouw. Als bevoegde schepen draag ik respect voor erfgoed hoog in het vaandel en zal deze prominente kerk na deze restauratie de tand des tijds verder kunnen doorstaan".