Zoals in vele gemeenten staat ook in Geel fietsbeleid hoog op de agenda. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes. Dit project wordt in Geel en 13 andere Kempense gemeenten uitgerold om het aantal duurzame schoolverplaatsingen met 40 % te vermeerderen. 

Bike2School wil lagere schoolkinderen stimuleren om met de fiets naar school te gaan. Dit door vanaf schooljaar 2021-2022 hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten of ‘bucks’. Met deze ‘bucks’ kunnen de leerlingen dan bij lokale handelaars of op een lokale kermis een beloning kopen. Op deze manier krijgen duurzame schoolverplaatsingen een beloning. Niet enkel fietsers, maar ook kinderen die te voet of bijvoorbeeld met de step naar school komen.

De afgelopen weken werd het buck-e systeem van Fairville aangesteld door de deelnemende gemeenten om de nodige hard- en software voor dit project te leveren. Het project wordt gecoördineerd door IOK en gerealiseerd met financiële steun van EFRO Vlaanderen GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.  

Marlon Pareijn (foto) is zeer verheugd met dit project: “Als kind- en jeugdvriendelijke stad wensen we dat iedere leerling van alle Geelse lagere scholen met de fiets vlot en veilig op school kan geraken. Aan de veilige route2school wordt verder gewerkt in Geel. Bike2School verhoogt de motivatie van alle leerlingen. Bovendien steunen we op deze manier de lokale handel!”